12/08/2024
☀️De weergoden zijn ons gunstig gezind met zomer weer maar wat met je paard in deze hitte!?
☀️De hitte kan een paard flink parten spelen. Ze kunnen er zelfs aan bezwijken! De normale lichaamstemperatuur van een paard ligt tussen de 37,4 en de 38,0˚C. Tijdens warme dagen mag daar best een graadje of 2 bijkomen, maar als de lichaamstemperatuur van een paard oploopt tot boven de 40˚C dan zullen organen en lichaamscellen hier (vaak) blijvende schade door oplopen.
☀️Paarden met een roze neus lopen gevaar deze te verbranden in de zon. Er zijn neuskapjes verkrijgbaar bij ruitersportzaken en deze kapjes bevestig je aan het halster van je paard. Zij beschermen de kwetsbare roze huid tegen de UV stralen van de zon. Doe je je paard liever geen halster om in de wei, vanwege mogelijk verstrikkingsgevaar? Dan kies je voor de zonnebrandcrème en aftersun. Smeer de roze delen in met zonnebrand. Niet alleen de neus, maar denk bijvoorbeeld ook aan de kootholtes. Doe dit een half uur voordat je het paard buiten zet en herhaal dit gedurende de dag een aantal keren, want door het grazen zal de zonnebrand eraf geveegd worden. ’s Avonds kan je de neus nog insmeren met aftersun. Een goed alternatief is om je paard overdag op stal en ’s nachts op de wei te laten. Bij hoge temperaturen is dat niet alleen aan te raden voor paarden met een roze neus, maar ook voor andere paarden. Laat je ze wel overdag op het land, zorg dan in ieder geval dat ze een schuilstal hebben of bomen die schaduw geven, zodat ze geen uren in de volle zon hoeven te staan.
☀️Onder normale omstandigheden zweet een paard al snel vijftien liter per dag. Daarom is het belangrijk dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is. Niet alleen in de wei moet er altijd water tot de beschikking van je paard zijn, ook in de stal is het belangrijk dat er altijd vers drinkwater is – zeker tijdens een hete zomer. Het is fijn als het water een goede temperatuur heeft van rond de vijftien tot twintig graden. Water in een kleine bak zal snel opwarmen en in een grote bak hoef je het minder te verversen. Net al bij mensen is niet ieder paard een grote drinker. Sommige paarden drinken erg weinig. Als het niet warm is, is dat niet heel erg, maar met hitte moeten ook de kleine drinkers hun vocht binnen krijgen. Geef je paard wat hooi besproeid met licht gezouten water. Hierdoor krijgen ze meer dorst en zullen ze sneller hun toevlucht naar de waterbak zoeken. Zweet je paard veel? Dan is het belangrijk om de vochtbalans bij het paard te herstellen. Dit red je niet alleen met water: geef het paard ook elektrolyten om zo snel en goed mogelijk de vochtbalans te herstellen.
☀️Probeer in ieder geval de heetste uren van de dag te vermijden. Het is best mogelijk om te trainen met warm weer.. maar pas je trainingsschema aan! Als je wilt gaan rijden, kies dan voor een moment op de dag dat het minder heet is, zoals ’s avonds of heel vroeg in de ochtend. Dan ervaart je paard namelijk veel minder last. Ook tijdens de training is het goed om extra rekening met je paard te houden. Neem voldoende rustmomenten zodat je paard genoeg tijd heeft om weer op adem te komen.
☀️Een rit in de trailer op een warme dag is voor een paard flink werken; het continue balanceren vergt veel spierwerk. Duurt de reis langer dan drie uur, of langer dan twee uur in een warme omgeving,
☀️Onze 5 tips voor de warme dagen:
👉Pas je training aan
Je kunt bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond gaan rijden, als het wat koeler is.
👉Laat je paard voldoende drinken. De waterinname kan op zomerse dagen verdubbelen. Zorg dus voor voldoende vers water! Vind je paard het lastig om te drinken? Voeg dan een scheutje appelsap aan het water toe.
👉Bescherm je paard tegen de zon. Zorg voor een weide met schaduw, of zet je paard pas buiten als de zon onder gaat. Als je paard een lichte neus heeft, smeer die dan in met zonnebrand.
👉Zorg voor verkoeling. Koel je paard na het rijden af door droog te stappen zonder zadel, dekje etc. Ongeveer 15 minuten en daarna lekker afspoelen met water.
👉Vul verloren mineralen aan. Tijdens het zweten verliezen paarden mineralen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Dit kan je aanvullen met een zoutblok of elektrolyten.
-Bron- Paardenoppas, e-horses, Bit