Hondentraining Jij & Ik

Hondentraining Jij & Ik Mijn missie is het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen d.m.v. de unieke steun van een goed getrainde therapiehond.

Ik geloof in de kracht van honden dat ze niet alleen praktische hulp kunnen bieden, maar ook emotionele en sociale steun geven.

Terug in beweging, met een hart vol herinneringen én hoop.Een tijdje was het hier stil… Niet omdat ik het vergeten was. ...
08/07/2025

Terug in beweging, met een hart vol herinneringen én hoop.

Een tijdje was het hier stil… Niet omdat ik het vergeten was. Maar omdat het leven even iets anders vroeg.

Het afscheid van Star - mijn steun, spiegel en eerste therapiehond - kwam hard binnen.
Soms is verdriet zo stil en tegelijk zo allesomvattend.
En in die stilte was er even minder ruimte om te delen, te bouwen, vooruit te kijken.

Maar zoals dat vaak gaat, brengt het leven ook weer zachte aanzetten tot groei.
Sky, mijn vrolijke, gevoelige Jack Russell, is intussen volop in opleiding als therapiehond.
En sinds kort verwelkomden we ook Yuki - een nieuwe Duitse Herder pup, zacht en leergierig, met een open blik op de wereld.

Samen brengen zij opnieuw beweging, lichtheid en goesting in mijn werk én mijn hart.

Ik voel: het is tijd. Tijd om Hondentraining Jij & Ik weer met liefde en vuur verder uit te dragen.
Voor honden. Voor mensen. Voor de kracht van die unieke band tussen beiden.

We vliegen er terug in - op jouw tempo, in verbinding, én met de nodige zachtheid.
Wil je meer weten over therapiehondentrajecten of gewoon kennismaken?

Stuur me gerust een berichtje op 0491 08 84 97
of mail: [email protected]
of neem een kijkje op: www.hondentrainingjijenik.be

“Rouw heeft me stil gemaakt. Liefde en verbinding brengen me weer in beweging.”

06/07/2025
Welkom Yuki! Een nieuw begin, gedragen door liefde...Drie maanden geleden moest ik onverwacht afscheid nemen van mijn st...
06/07/2025

Welkom Yuki! Een nieuw begin, gedragen door liefde...

Drie maanden geleden moest ik onverwacht afscheid nemen van mijn steun en toeverlaat, Star.
Ze was mijn maatje, mijn spiegel, mijn rust… en zoveel meer. De leegte die ze achterliet was groot. Een diepe, stille pijn die zich moeilijk in woorden laat vatten. Het werd een donkere, zware periode waarin ik haar warmte en aanwezigheid intens miste, en nog steeds mis.
Star blijft voor altijd bij me, in herinneringen, in alles wat ze me geleerd heeft, en in dat ene speciale plekje in mijn hart.

Maar soms gebeuren er dingen die niet zomaar toeval lijken… Kleine tekens, toevallige ontmoetingen, een gevoel dat telkens terugkeert. De voorbije weken voelde ik heel sterk dat Star me op haar manier liet weten dat het goed was. Dat ik weer mocht openstaan. Dat er terug ruimte mocht zijn voor nieuw leven, voor zachtheid, voor verbondenheid.

En vandaag… was het zover.
Met heel veel dankbaarheid mocht ik Yuki ophalen bij Theo. Een zacht, nieuwsgierig, leergierig wezentje dat meteen een plekje in mijn hart heeft veroverd.

Ook Sky reageerde prachtig. Ze lijkt instinctief te begrijpen dat Yuki haar nieuwe ‘kleine grote zus’ is. Wat is het bijzonder om te zien hoe ze vanaf moment één samen zoeken, ontdekken, spelen en elkaar aanvoelen. Er is weer leven, beweging, lichtheid in huis.

Yuki zal (net zoals Sky en haar voorgangster Star) opgeleid worden tot therapiehond.
We beginnen aan een nieuw verhaal, met ruimte voor groei, verbinding en liefde. En ik? Ik kijk er met een warm hart naar uit om volop te genieten van alles wat nog komt.

Welkom lieve Yuki, je bent hier zó welkom.
Dankjewel Star… voor alles. En voor dit nieuwe begin.

“Een ziel vertrekt nooit echt, ze fluistert verder in zachte tekens en nieuwe ontmoetingen.”

29/06/2025

WAT IS EEN HITTE-BEROERTE?

Hitte-beroerte ontstaat wanneer de hond de mogelijkheid verliest om op natuurlijke wijze zijn warmte kwijt te raken. Honden kunnen niet over het hele lichaam zweten zoals wij mensen, dit is alleen mogelijk door hijgen en via de voetzolen. Wanneer honden verhit raken en dit niet snel genoeg kwijt kunnen dan kan een hitte-beroerte ontstaan.

De normale lichaamstemperatuur van de hond ligt tussen de 38-39 graden. Kan een hond zijn warmte niet kwijt en stijgt de temperatuur dan kan al snel een temperatuur bereikt worden van 40.5 graad en op dat moment beginnen er processen in het lichaam op gang te komen die ervoor zorgen dat de hond symptomen gaat ontwikkelen van een hitte-beroerte. Stijgt de temperatuur nog verder dan kan er onomkeerbare schade aan nieren, lever, spijsverteringsstelsel, hart en hersenen optreden.

Om erachter te komen of jouw hond het gewoon warm heeft of dat er sprake is van een hitte-beroerte, is het goed om de symptomen te kennen:

- heel erg hijgen

- hyperventilatie

- overmatig kwijlen

- droog tandvlees wat bleek kan worden

- hele snelle en/of onregelmatige hartslag

- verslapt, verward, afwezig

- overgeven, diarree, bloed uit de a**s

Wanneer dit voort duurt, kan de ademhaling afnemen of zelfs stoppen en dit kan leiden tot toevallen of coma.

WAT TE DOEN BIJ SYMPTOMEN VAN HITTE-BEROERTE?

- Ga direct uit de zon; zoek een schaduwrijke en frisse plek

- Breng koel (geen koud) water aan op de binnenkant van de dijen en ter hoogte van de maag. Daar waar zich zo veel mogelijk oppervlakkige en grote bloedvaten bevinden. Breng ook water aan op de voetzolen.

- Gebruik gewoon water uit de kraan. Dompel de hond nooit onder in een poel, vijver of open water omdat dit voor te snelle afkoeling kan zorgen met een hartstilstand of te verre verwijding van de bloedvaten tot gevolg.

- Gebruik koel, maar zeker geen ijskoud water. Dit heeft het zelfde effect als koud water op een brandwond. Het lijkt beter, maar wordt daarna alleen maar erger. Het effect is tegengesteld omdat door de kou de bloedvaten samen knijpen, het bloed nog minder goed kan stromen en het herstelproces daardoor vertraagt wordt.

- Bedek de hond niet. Het is de bedoeling dat het water wat wordt gebruikt ook weer kan verdampen. Kan dit niet, omdat de hond bedekt is, dan krijg je een sauna-effect. Hetzelfde geldt voor de plek om de hond te behandelen; doe dit niet in een dichte kennel of achterin een auto. Er moet voldoende frisse luchtcirculatie zijn om het verdampingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.

- Als je merkt dat het koelen helpt en de hond weer wat alerter wordt, dan mag je hem gerust iets aansporen om een beetje te bewegen. Dit zorgt ervoor dat de bloedstroom weer goed op gang komt. Uiteraard heel voorzichtig.

- Laat de hond kleine beetje drinken, geen hele bak tegelijk. Koelen is het belangrijkste, het aanvullen van vocht komt daarna. Gebruik ook hiervoor geen heel koud water om te voorkomen dat de hond gaat overgeven.

- Als de lichaamstemperatuur weer gaat dalen, dan verminder je het koelen en gaat zo snel mogelijk naar een dierenarts. Het is de bedoeling dat de temperatuur gelijk langzaam daalt zodra je start met koelen. Gebeurt dit te snel dan kan dit weer onderkoeling tot gevolg hebben.

- Ook al lijkt het een stuk beter te gaan, zorg toch dat je je hond laat nakijken om te beoordelen of de hitte-beroerte geen gevolgen heeft gehad voor de organen. De effecten van een hitte-beroerte kunnen nog 48-72 uur erna optreden, ook al lijkt je hond weer helemaal zichzelf.

Uiteraard is voorkomen het beste medicijn. Met name met temperaturen als deze, en straks als we misschien nog wel weer makkelijk de 30 graden of meer aantikken kan een hitte-beroerte altijd op de loer liggen.

Wij zijn verantwoordelijk voor onze dieren. Ook al heeft jouw hond nog zo'n goede conditie, ook al is er nog nooit iets gebeurt, ook al ga je naar het water, ook al denk je dat dat frisse windje voldoende verkoelt: neem geen risico. Je doet je hond niks tekort met een paar dagen kalm aan doen.

Hou hem van de straat, het asfalt is te heet voor de zooltjes.

Ga je naar het strand, bedenk dan dat ook zand erg heet wordt. Denk niet dat rijden met een open raam altijd voldoende is. De wind die daar binnen waait is echt niet altijd even fris genoeg.

En een heel belangrijke; hou de hond uit de zon. Hij kan zelf niet kiezen. Er zijn situaties, bijvoorbeeld op het water, waar hij niet even weg kan of even onder de parasol kan duiken. Waar het voor jou (met je zonnebril en je pet) heerlijk vertoeven is op het water, is het voor de hond zonder enige bescherming al snel heel eenvoudig om te warm te worden. Als wij mensen al verbranden (en dat gebeurt op het water nog sneller) wat zijn dan de gevolgen voor onze honden?

Er zijn mensen die dan de hond gewoon een frisse duik laten nemen maar dit kan ook averechts werken. Het afkoelen kan te snel gaan. Is het niet meteen, dan misschien wel later. Bovendien gaat een kletsnatte vacht broeien. Zodra de hond dan weer uit het water komt warmt hij net zo snel weer op, zo niet sneller. Met als gevolg dat de warmte opnieuw niet weg kan.

Het kan zijn dat dit als overdreven wordt gezien, en dat mag hoor. Vrij land. En dit is mijn mening:)

Ik hoop dat meer en meer mensen opkomen voor de belangen van alle honden die tijdens warm weer in een situatie worden gedwongen die ronduit ongezond, gevaarlijk en oneerlijk is. Dit geldt dus voor honden aan de fiets, maar zeker ook voor honden die in een auto worden achtergelaten of achter het huis moeten blijven zonder schaduw of water. Ik durf hierbij zelfs het woord mishandeling in de mond te nemen, want zo voelt het. En omdat deze dieren zichzelf niet kunnen verdedigen, moeten wij mensen het doen.

Laten we proberen om iedereen die denkt dat het 'allemaal wel los loopt' iets zinnigs bij te brengen. Let's do it!

19/06/2025

Het gevaar van oververhitting loert Warm weer is gevaarlijk voor honden. Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen. Wanneer de lichaamstemperatuur v...

10/06/2025

‼️Een stukje bewustwording‼️

Ja ook ik stam uit de tijd dat trainen/corrigeren met slipketting heel normaal was.

Maar wat ben ik dankbaar dat ik verder heb durven kijken en veel, héél veel nieuwe inzichten en kennis heb gekregen. En nog steeds bijscholing volg om de laatste ontwikkelingen op de voet te volgen! Dat maakt het werken met honden nog mooier 🙏

Wie volgt? Het is nooit te laat om bij te leren!

Delen = meer bewustwording creëren 🥰

25/05/2025

Betrouwbaar Advies voor Elk Hondenhart 💚

Heb je een vraag over de gezondheid, het gedrag of de opvoeding van je hond? 🤔

Bij De Hondenbond VZW vind je de antwoorden die je zoekt. Ons team van gecertificeerde experts staat klaar om je te begeleiden met persoonlijk advies en een luisterend oor.

We zijn er voor je! 💪

Word lid en krijg toegang tot ons uitgebreide netwerk van betrouwbare experten.

Barks Petstore
Santino training en voedingsadvies
Sprinkel
Hondentraining Jij & Ik
Buddie Petshop
Pets Paradise
Mierra - Sensitieve begeleiding voor Mens & Hond
HS Bobby

25/05/2025

Leer, verbind en groei: Jouw hondenavontuur begint hier! 👇

Bij De Hondenbond geloven we in de kracht van educatie en persoonlijke groei.

We willen je de juiste tools en kennis bieden om een evenwichtige en harmonieuze relatie met je hond op te bouwen. 💖

Ontdek een schat aan artikelen, video's en workshops die je helpen om je hond beter te begrijpen en je band te versterken.

Profiteer nu van 22% korting op je lidmaatschap en investeer in jullie toekomst samen! 👉 https://dehondenbond.be/checkout/word-lid

Adres

Hoeselt
3730

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Hondentraining Jij & Ik nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Hondentraining Jij & Ik:

Delen