28/05/2025
Een broedse hen in de legkast en waarom ingrijpen noodzakelijk is.
Broeds gedrag kan onschuldig lijken maar dat is het niet.
Kippen zijn sociale dieren, maar zodra een hen broeds wordt, zondert ze zich volledig af. Ze neemt nauwelijks de tijd om te eten, te drinken, verzorgt zich niet en verliest veel gewicht. Daardoor verzwakt ze enorm en wordt ze extra vatbaar voor parasieten en ziektes.
Kortom, het kost enorm veel energie om een ei uit te broeden. Als het ei bevrucht is, kun je nog denken dat dit de moeite waard is – na 21 dagen komt het kuiken uit en stopt het broeds gedrag vanzelf. Maar bij een onbevrucht ei blijft een hen vaak eindeloos zitten, met soms de dood als gevolg.
Julie’s hen Marie wordt elk jaar opnieuw broeds. Tijdens een bijscholing kregen we een gouden tip, die we meteen gingen uitproberen.
We plaatsten Marie één nacht (12 uur ipv 24 uur) in een kelder. De volgende ochtend werd ze herenigd met Marlèneke en Margriet. Ze begon onmiddellijk vrolijk rond te scharrelen alsof er niets gebeurd was. Ook de legkast werd gebruikt waarvoor ze bedoeld is: eieren leggen. Fantastisch toch. Één nachtje in een kelder of dagenlange uitputting? Deze keuze is een eitje.
Heb jij al eens te maken gehad met een broedse hen?
Welke tips werkten – of juist niet? Of ben je nog op zoek naar dé gouden tip? Laat het ons weten. 👇