Dierenartsenpraktijk Het Hof

Dierenartsenpraktijk Het Hof Met veel enthousiasme en toewijding staan we klaar om uw huisdier de beste zorg te verlenen. Ons team bestaat uit 5 dierenartsen en 5 assistentes.

Een jarenlange ervaring aangevuld met regelmatige bijscholing zorgt voor een brede en diepgaande kennis. Onze praktijk is gelegen in het centrum van Essen op de hoek van Nieuwstraat en Hofstraat. Achter de praktijk is in de Hofstraat een ruime privé-parking voor ons cliënteel. Doordat we op één locatie werken waar al het onderzoeksmateriaal (o.a. echo, röntgen, bloedanalyseapparatuur…) aanwezig is

, kunnen we snel en accuraat diagnoses stellen en zo ook snel de juiste behandeling met u bespreken en opstarten. Wij werken enkel op afspraak. Voor het maken van een afspraak, voor het bestellen of ophalen van medicatie kan u ons steeds tijdens de openingsuren bereiken op het nummer 0032 (0)3 667 62 63.

Vandaag kwam deze grote knuffelbeer Victor langs. Een grote Rottweiler met een klein hartje en een groot knuffelgehalte ...
17/07/2025

Vandaag kwam deze grote knuffelbeer Victor langs. Een grote Rottweiler met een klein hartje en een groot knuffelgehalte 🐾🐾

07/07/2025

Opgelet voor maden!

In de zomermaanden komt myiasis (madenziekte) helaas regelmatig voor. We zien dit vooral bij konijnen, knaagdieren en kippen, maar ook honden of katten lopen risico. Vliegen kunnen namelijk eitjes leggen in hun vacht.

Controleer je dier extra goed op de aanwezigheid van maden als het vb. wondjes heeft, een vuile achterhand of een lange vochtige vacht heeft. Maden kunnen zich doorheen de huid naar binnen vreten en zo veel schade en pijn veroorzaken. In heel ernstige situaties kan dit ook dodelijk zijn. Indien u maden opmerkt bij uw dier gaat u best zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Controleer je dier dagelijks tijdens warme dagen en wees extra alert bij risicofactoren!

Obesitas bij konijnenVeel konijnen hebben overgewicht of obesitas, zonder dat de eigenaar hier vaak van op de hoogte is....
23/06/2025

Obesitas bij konijnen
Veel konijnen hebben overgewicht of obesitas, zonder dat de eigenaar hier vaak van op de hoogte is. Dit komt voornamelijk door de verkeerde voeding (te veel snacks, teveel pellets of te weinig hooi) en onvoldoende beweging. Ook na castratie of sterilisatie komen ze gemakkelijker aan in gewicht.
Aan de hand van verschillende factoren kan de dierenarts vaststellen of je konijn te zwaar is.

Gevaren van overgewicht of obesitas:
- Ontwikkelen van plakpoep (kunnen blindedarmkeutels niet goed meer opeten) --> risico voor myiasis (madenziekte).
- Gewrichtsproblemen
- Voetzoolontstekingen
- Urinewegproblemen
- Hart- en longproblemen.
- Groter anesthesierisico

Met behulp van de ‘rabbit-size-o-meter’ kan ingeschat worden of uw konijn lijdt aan overgewicht of obesitas.

https://www.licg.nl/media/5846/konijn-maat-o-meter1_03.pdf

HITTESTRESSDe hitte van de laatste dagen is erg belastend voor elk dier. Er wordt hierbij vaak voldoende aandacht bestee...
21/06/2025

HITTESTRESS

De hitte van de laatste dagen is erg belastend voor elk dier. Er wordt hierbij vaak voldoende aandacht besteed aan onze honden en katten maar wees vooral alert voor dieren die in hokken gehouden worden. Zij hebben geen mogelijkheid om zich te verplaatsen als het te warm wordt en een hok dat eerst in de schaduw stond, kan een paar uur later in de volle zon staan.

Hittestress is geen fabeltje. Elk jaar sterven honderden dieren een gruwelijke dood ten gevolge van oververhitting. Een groot deel van hen wordt dood in het hok aangetroffen of sterft kort nadien.

Vermoedt u dat uw dier tekenen vertoont van oververhitting? Zet hem dan zo snel mogelijk op een koele plaats en neem contact met ons op via +32 3 667 62 63.

19/06/2025
🌞 Wandelen met je hond tijdens warme dagen? Let op! 🐶💦Lieve baasjes,Met de zomerse temperaturen die we momenteel ervaren...
19/06/2025

🌞 Wandelen met je hond tijdens warme dagen? Let op! 🐶💦

Lieve baasjes,

Met de zomerse temperaturen die we momenteel ervaren, willen we jullie waarschuwen: de hitte kan gevaarlijk zijn voor je hond! 😰

Hier zijn enkele belangrijke tips om oververhitting en verbrande pootjes te voorkomen:

🔥 Wandel vroeg in de ochtend of laat in de avond. Vermijd het heetste moment van de dag (tussen 11:00 - 18:00 uur).

🐾 Voel aan het asfalt! Leg de achterkant van je hand 10 seconden op de weg. Te heet voor jou? Dan is het ook te heet voor je hond!

💧 Zorg voor voldoende water. Neem altijd water mee voor onderweg en laat je hond regelmatig drinken.

🌳 Kies voor schaduwrijke routes en vermijd drukke, open stukken in de volle zon.

🚫 Let op signalen van oververhitting zoals hijgen, sloomheid, braken of kwijlen. Raadpleeg bij twijfel direct een dierenarts!

🧊 Een koelmat, natte handdoek, koelvest of zwempartijtje in de schaduw kan ook helpen om je hond af te laten koelen.

Zorg goed voor je viervoeter ❤️ – zij kunnen zichzelf niet beschermen tegen de hitte.

DE BAND TUSSEN JOU EN JE HUISDIER IS OH ZO BELANGRIJKDe band tussen jou en je huisdier is zo waardevol.     1) Het is go...
10/06/2025

DE BAND TUSSEN JOU EN JE HUISDIER IS OH ZO BELANGRIJK

De band tussen jou en je huisdier is zo waardevol.

1) Het is goed voor je hart ❤️ . Uit onderzoek blijkt dat het knuffelen en aaien van je huisdier waar je zo een goede band mee hebt, je bloeddruk en hartslag kan verlagen.

2) Het is goed voor je mentale gezondheid 🧠. Ze oordelen niet, kunnen goed luisteren, zijn er altijd voor je. De aanwezigheid van je huisdier kan je veilig doen voelen, geeft je structuur en routine en emotionele ondersteuning.

3) Het houden van huisdieren verbetert ook de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. 👶 Het stimuleert de ontwikkeling van meer empathie en een hoger gevoel van eigenwaarde/zelfvertrouwen

4) Ze helpen ook bij je fysieke gezondheid. 🏃‍♀️Wandelen en spelen bijvoorbeeld
En nog zoveel meer…

Met andere woorden. Onze huisdieren geven ons zoveel terug. Ze maken ons leven rijker, gezonder en gelukkiger.

Laten jullie even en leuke foto achter van jullie liefste huisgenoot?

Deze knapperd Lucifer was gisteren bij ons voor zijn castratie. Hij was helemaal op zijn gemak en genoot van alle aandac...
05/06/2025

Deze knapperd Lucifer was gisteren bij ons voor zijn castratie. Hij was helemaal op zijn gemak en genoot van alle aandacht. Lekker kroelen met de assistentes! 🐈🐈🐈

Waarom hebben dieren snorharen?Snorharen worden ook wel 'tastharen' genoemd. Hiermee kunnen dieren de omgeving beter beg...
05/06/2025

Waarom hebben dieren snorharen?

Snorharen worden ook wel 'tastharen' genoemd. Hiermee kunnen dieren de omgeving beter begrijpen. De haarfollikel waaruit ze groeien, bevat veel zenuwen. Hierdoor kunnen de signalen gedetailleerd doorgegeven worden. De haren zijn dikker dan de andere haren. De snorhaar zelf heeft geen zenuwen, dus mocht de snorhaar afbreken, doet dit geen pijn.

Snorharen kunnen o.a. trillingen en luchtstromen opvangen. Dit is handig als ze ergens tussendoor willen lopen of als ze een naderend object willen detecteren. Je kunt het hier vergelijken met de vingers van mensen. Ze tasten hiermee als het ware hun omgeving af.

Vanwege de gevoeligheid van de snorharen vinden sommige honden, maar vooral katten, het niet fijn om de randen van de voer- of waterbak met deze snorharen aan te raken. Om ze zo comfortabel mogelijk te laten eten en drinken, raden we om deze reden ook aan om een eet- of drinkbak te geven die groot/breed genoeg is.

Naast de hulp met het zicht, helpt het ook bij de communicatie. De stand van de snorharen kan aangeven hoe het dier zich voelt. Ze kunnen er bijvoorbeeld mee signaleren dat ze speels, bang of juist relaxed zijn. Vooral bij katten is dit erg uitgesproken.
Een kat waarbij de snorharen als een waaier naar voren wijzen en die breed uit elkaar staan zoals op bijgevoegde foto, is relaxed en geïnteresseerd.

Nieuwe voeding introduceren aan je kat¨Hij is gewoon verwend, als hij (over een paar dagen) genoeg honger heeft, eet hij...
03/06/2025

Nieuwe voeding introduceren aan je kat

¨Hij is gewoon verwend, als hij (over een paar dagen) genoeg honger heeft, eet hij vanzelf wel weer.¨

Als een kat 2 dagen of meer niet tot heel weinig eet kan leververvetting optreden. Vetreserves worden aangesproken door het niet tot weinig eten en de grote hoeveelheden vet in het bloed en de lever verstoren de normale leverfunctie. Hierdoor wordt de kat misselijk en gaat dus juist nog slechter eten.

Een kat ¨cold-turkey¨ over zetten op andere voeding is misschien bij sommige katten een juiste manier maar bij veel katten is het slimmer om nieuwe voeding rustig te introduceren.

Katten kunnen door de nieuwe samenstelling van voeding klachten krijgen zoals maagklachten, overgeven, diarree, obstipatie. Omdat het maagdarmstelsel geen tijd heeft gekregen om zich aan te passen aan de nieuwe voeding. Uw kat kan hierdoor, als dit te lang duurt, een afkeer krijgen voor eten omdat hij zich steeds slecht voelt.

Als uw kat heel heftig reageert op nieuwe voeding met bijvoorbeeld heftig overgeven of diarree is het het beste om meteen terug over te stappen naar de oude voeding. Als de diarree en het overgeven verdwijnt kunt u het overstappen nog eens proberen maar dan veel rustiger dan u in eerste instantie heeft geprobeerd.

Neem minstens 2 weken de tijd voor het wisselen van voer voor uw kat, begin met kleine porties van het nieuwe voer te mengen met grotere porties van het oude voer. Gaat dit goed? Bouw dit dan telkens na een aantal dagen op tot uw kat compleet op het nieuwe voer staat.

28/05/2025

Op donderdag 29/5 is onze praktijk gesloten wegens O.L.H. Hemelvaart. Voor spoedgevallen zijn wij bereikbaar op +32 3 667 62 63.

Call now to connect with business.

Adres

Essen

Openingstijden

Maandag 09:00 - 12:30
14:00 - 18:30
Dinsdag 09:00 - 12:30
14:00 - 18:30
Woensdag 09:00 - 12:30
14:00 - 18:30
Donderdag 09:00 - 12:30
14:00 - 18:30
Vrijdag 09:00 - 12:30
14:00 - 18:30
Zaterdag 09:00 - 12:00

Telefoon

+3236676263

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Dierenartsenpraktijk Het Hof nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Dierenartsenpraktijk Het Hof:

Delen