BuddyBond

BuddyBond BuddyBonds, & Sprayjerr – gaya hidup sihat & selamat untuk pencinta haiwan.

Dari mandian ke mist harian, kami bantu pets anda kekal wangi, ceria & bebas stres – sebab mereka sebahagian keluarga.

21/06/2025

Huhuhuhu

Ada juga kat sini yang berperangai lebih dari haiwan …
20/06/2025

Ada juga kat sini yang berperangai lebih dari haiwan …

Apalah teruk perangai …
19/06/2025

Apalah teruk perangai …

13/06/2025

Esok kami di Shah Alam

"Kenapa Orang Vietnam Makan Kucing?"Oleh: Azizul FarhanBayangkan tengah sedap makan nasi dengan sambal belacan, tiba-tib...
11/06/2025

"Kenapa Orang Vietnam Makan Kucing?"

Oleh: Azizul Farhan

Bayangkan tengah sedap makan nasi dengan sambal belacan, tiba-tiba jiran Vietnam kita ajak makan "thịt mèo" atau daging kucing. Bagi kita orang Malaysia, ini memang satu perkara yang gila.

Tapi, di sesetengah tempat di Vietnam, ini bukan perkara pelik. Jadi, apa sebenarnya cerita di sebalik budaya makan kucing (dan anjing) ni?

[Dari Perang, Lapar Sampai Jadi Biasa]

Vietnam bukan negara yang asing dengan penderitaan. Negara ini dah lalui lebih 60 peperangan besar sepanjang 4,000 tahun sejarahnya — dari zaman penjajahan Perancis, perang dengan Amerika, sampai konflik dalaman sendiri.

Dalam suasana serba kekurangan tu, apa sahaja yang boleh dimakan, mereka makan. Anjing, kucing, tikus, akar kayu… semua jadi sumber protein.

Masa tu, tak ada istilah "haiwan peliharaan", yang ada cuma "makanan yang bergerak". Bila perang, kelaparan dan keputusasaan menjadikan tabiat makan binatang peliharaan sebagai norma. Lama-lama, benda tu dianggap sebagai "budaya".

[Bukan Semua Orang Vietnam S**a]

Tapi jangan terus pukul rata. Ramai orang Vietnam yang benci benda ni. Ada yang kata "aku orang Vietnam tapi tak pernah sentuh daging kucing", dan itu benar.

Macam dalam satu kisah, seorang budak lelaki dibawa ayahnya ke restoran yang gantung bangkai anjing kat luar. Ayah dia tipu kata itu ayam. Budak tu percaya.

Lepas balik rumah, bila mak dia dapat tahu, terus ayah dia kena kejar dengan penyapu. Mak dia penganut Buddha hardcore, pantang makan binatang peliharaan.

Vietnam sebenarnya negara majoriti Buddha, agama yang sangat menggalakkan belas kasihan kepada haiwan. Tapi dalam masa sama, ada juga yang masih pegang kepercayaan lama kononnya makan daging kucing boleh buang sial atau menyihatkan badan terutama masa musim sejuk.

[Dulu Haram, Sekarang Dianggap Tradisi]

Apa yang ramai tak tahu, makan kucing sebenarnya pernah diharamkan. Zaman Dinasti Lý (1009–1225), Raja Lý Nhân Tông pernah keluarkan undang-undang larang sembelih haiwan seperti kerbau dan lembu secara sesuka hati.

Bahkan, sehingga tahun 2020, pemburuan dan penyembelihan kucing masih dianggap haram secara undang-undang sebab kucing dulu dilepaskan untuk tangkap tikus demi jaga hasil tanaman.

Tapi entah kenapa, undang-undang itu akhirnya dibatalkan. Maka bermulalah kebangkitan restoran "thịt mèo". Lebih menyedihkan, kebanyakan kucing yang dijual untuk dimakan adalah kucing curi.

Ada laporan dari Mekong Delta, empat tan daging kucing dan ratusan kucing hidup disumbat dalam kandang kecil untuk disembelih. Ada yang mati kerana panas dan dehidrasi sebelum sempat dijual.

[Kenapa Masih Wujud?]

Antara sebab utama mestilah demand masih ada. Ada pelanggan yang rasa "makan kucing ni rare, eksotik" terutama generasi lebih tua atau mereka yang terkesan dengan pengaruh zaman perang. Selain tu, sesetengah majlis tradisional seperti kenduri kahwin atau jamuan musim sejuk akan "wajibkan" daging kucing untuk hidangan istimewa.

Namun, perubahan sedang berlaku. Di bandar-bandar besar seperti Hoi An, kerajaan tempatan telah tandatangani MoU dengan organisasi kebajikan haiwan untuk hentikan penjualan daging anjing dan kucing. Ramai pemilik restoran juga mula beralih kepada menu lebih mesra pelanggan seperti hotpot atau vegetarian demi tarik pelancong.

[Tekanan Luar dan Suara Dalam]

Makin banyak NGO antarabangsa dan tempatan berkempen untuk tutup industri daging kucing. Kisah seperti Pham Quoc Doanh, bekas pemilik restoran daging kucing yang kini buka kedai runcit selepas insaf menjadi harapan baru kepada masa depan haiwan-haiwan ini. Tapi cabarannya besar, sebab masih ramai yang tengok haiwan ini sebagai makanan, bukan sahabat.

Persoalannya, sampai bila budaya ini akan bertahan? Dengan tekanan dari komuniti antarabangsa, pertumbuhan pelancongan serta kesedaran masyarakat sendiri, kemungkinan untuk hentikan budaya ini masih ada. Tapi ia memerlukan keberanian politik, pendidikan awam dan suara dari rakyat Vietnam sendiri.

___

3 tahun! 3 tahun seluruh Malaysia tunggu buku yang dinantikan daripada penulis Geopolitik nombor 1 Malaysia, saudara Ayman Rashdan Wong.

Kalau korang nak tau macam mana Amerika yang maju segala teknologi boleh kalah teruk dalam Perang Vietnam? ADIKUASA ada jawapannya.

“Sejarah manusia adalah sejarah adikuasa.” Sejak awal peradaban, dunia sentiasa menyaksikan kemunculan dan kejatuhan adikuasa, iaitu negara-negara yang mendominasi politik dunia. Dari Rom pada abad pertama, Khilafah Islam pada abad ke-7, Mongol pada abad ke-13, Uthmaniyah pada abad ke-15, Portug...

Address

C-07-05 Centum@Oasis Corporate Park No: 2, Jalan PJU 1a/2, Oasis Damansara
Damansara
47301

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when BuddyBond posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share

Category